דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

האימון הגופני שמתאים לילדים עם הפרעות קשב

פעילות גופנית מועילה לילדים עם הפרעות קשב וריכוז אבל חשוב לבחור את סוג הפעילות בהתאם למצבו של הילד. למי מתאים לשחק כדורגל או כדורסל ומתי עדיף דווקא לבחור באימונים רגועים יותר.

ד"ר איתי זיו ודגנית גלסמן

הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית שתסמיניה העיקריים הם קשיי קשב וריכוז, היפראקטיביות ואימפולסיביות. עם זאת, היום מוכרים גם תסמינים אחרים ולעיתים לכאורה "הפוכים": מוסחות, מהירות עיבוד איטית והיפואקטיביות - מעין תת פעילות. תסמינים אלה מאפיינים הפרעות קשב "שקטות" (ADD).

על פי נתוני משרד הבריאות כ-10-5% מהילדים בישראל סובלים מהפרעות קשב וריכוז. הפרעת הקשב היא מולדת ואינה "נעלמת" עם השנים. אמנם מדובר בהפרעה רפואית, אולם בשל מורכבותה ישנן השפעות נרחבות מעבר ללמידה, גם בחיי היום יום.

ככלל, הפן הפסיכולוגי התנהגותי הוא משמעותי. מכאן שמעבר להתערבות רפואית, נדרשת פעמים רבות התערבות טיפולית רגשית, פרא רפואית ולימודית: התערבות טיפולית רגשית אצל איש מקצוע ולימוד הילד על התנהלות במצבים שונים.

בדומה לכך שנמצא כי פעילות ספורטיבית היא בעלת השפעה חיובית על כלל האוכלוסיה, נמצא כי לפעילות ספורטיבית השפעה מיטיבה גם על הלוקים בהפרעת קשב על פני כל הרצף, כאשר חשוב לציין כי האפקטיביות משקפת את מידת התאמת הפעילות לתסמינים, כמו גם התייחסות המאמן באופן מותאם ונכון אל המתאמן. על כן, חשוב מאוד להבין ולהכיר את סוגי הפעילות הגופנית האפשריים, ולאיזה ילדים הם מתאימים:

1. אימוני אירובי ואימוני אנאירובי אפקטיביים להפרעות קשב. חשוב שהאימון האירובי יהיה מאופיין בכזה שהדופק בעת ביצוע הפעילות האירובית גבוה. מדובר, אגב, על רמת נשימה כזו שהנה 50% מיכולתו של הגוף לצרוך חמצן.

2. מומלצים אימונים של 7-4 פעמים בשבוע. אין מה לחשוש שילדים יתאמנו גם כל יום וזאת לפי הנחיות הארגונים המובילים כמו למשל ה- ACSM (האקדמיה האמריקאית לרפואת ספורט) ואחרים. חשוב שילדים יתאמנו לפחות שעה מדי יום ביומו בכל ימות השבוע וניתן גם לא ברצף.

3. טיפול תרופתי אינו במקום פעילות גופנית או להיפך. בכל מקרה, יש צורך בהנחייה של איש מקצוע בתחום שיתווה את הדרך הנכונה לטיפול.

4. מכיוון שהפרעות הקשב רבות, מגוונות ושונות מילד לילד חשוב להתאים את הפעילות הגופנית באופן אישי, לאתגר את הילד בפעילות הגופנית, אך מנגד יש לתת תשומת לב לדרגת הקושי של המשימות (ראו בטבלה).

5. חשוב עד מאוד לתת חיזוקים חיוביים כשמדובר בילדים ובעיקר בילדים הסובלים מהפרעות קשב שונות.

6. כדאי להראות לילדים את המקומות שבהם הצליחו, השתפרו והתקדמו מכיוון שהדבר יתרום לבניית הביטחון העצמי שלהם.

7. הקפידו להיות עקביים בביצוע הפעילות הגופנית, ההנחיות ובכלל - הדרך שהותוותה.

בטבלה שלפניך מצוינים המאפיינים של הפרעות קשב אצל ילדים וסוג האימון הגופני שעשוי להתאים להם:

בטבלה שלפניך מצוינים המאפיינים של הפרעות קשב אצל ילדים וסוג האימון הגופני שעשוי להתאים להם:

לסיכום

ניתן לשפר באופן ממשי את איכות חייו של ילד הסובל מבעיות קשב וריכוז באופנים שונים. כמובן, שחשוב לעשות זאת עם הדרכה של איש מקצוע מוסמך כמו: פסיכולוג, פסיכולוג ספורט, נוירולוג, פסיכיאטר, מאמן כושר עם התמחות באימון ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, דיאטן קליני עם התמחות בתחום הספורטיבי (במידה והילד עוסק בכך על בסיס קבוע) ועוד.

ד"ר איתי זיו (Ph.D) מאצה במכללה האקדמית בוינגייט ומרכז הקורס "מדריכי כושר לילדים הסובלים מעודף משקל" הקורס היחיד בישראל (!) שמקנה כלים יישומיים לאימון והפעלת ילדים הסובלים מעודף משקל. לפרטים אודות הקורס לחץ כאן

מאמרים רלוונטים נוספים

וינגייט - היסטוריה מכובדת ועתיד בהיר

28/08/2013

קרא עוד

המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט) מסייע לכנס בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

18/04/2013

קרא עוד

חומות של תקווה

28/01/2014

קרא עוד

אילוף כלבים

14/02/2013

קרא עוד

שתיית קפאין לפני אימון כושר אישי – יותר מועילה או יותר מזיקה למתאמנים?

29/06/2014

קרא עוד

הקשבה – התאים זוכרים

05/02/2013

קרא עוד