דילוג לתוכן המרכזי בעמוד
מתעניינים בלימודים?

יום העצמאות

מטרת הפעילות: העצמת הזהות היהודית-ציונית

אוכלוסיית היעד: כיתות א-ג
 
יעדים חינוכיים:
  1. הילדים ילמדו על יום העצמאות והדגל דרך פעילות.

  2. הילדים יחוו וילמדו על ה"ביחד".

  3. הילדים ילמדו על המים כמקור חיים ועדיפותם על משקאות ממותקים.

 
על קצה המזלג:

לקראת הקיץ הקרב ולקראת הפיקניקים של יום העצמאות, כדאי להעלות את נושא השתייה:ללא מים אין חיים! המים מהווים 70% מגוף האדם, בכל חלקי הגוף יש מים. 97% מהדם הם מים. כל תהליכי החיים מתרחשים בסביבה מימית.

 המים ממיסים את המזון ומובילים אותו בזרם הדם לכל חלקי הגוף ולתאים.

הם משמשים לקירור הגוף בתהליך ההזעה.

 הם מאפשרים כניסה ויציאה של חומרים מהתאים לזרם הדם.

מאפשרים הפרשת חומרי פסולת מהגוף- שתן וצואה.

 
להלן רשימת משקאות ושאלות שניתן לשאול את הילדים כדי לכוון אותם להבין על היתרונות ובעיקר החסרונות של משקאות שונים שאינם מים.
  1. מיצים מוגזים (קולה, ספרייט) – מכילים הרבה סוכר. למרות שהספרייט הוא בצבע שקוף יש בו גם גזים וגם הרבה סוכר ולכן הוא לא בריא. השתייה המתוקה מכילה הרבה מאד סוכר, דבר שהוא לא בריא לנו. באכילת כמות גדולה של סוכר יכולות להיגרם מחלות כמו עששת. עששת היא מחלה בה השיניים נרקבות ונהרסות. כשאנחנו אוכלים יותר מדי סוכר, הסוכר נשאר על השיניים. חיידקים שאוהבים לאכול סוכר מתיישבים גם כן על השיניים ואוכלים את הסוכר שנמצא שם. החיידקים האלו גם גורמים לחורים בשיניים. חורים בשיניים מכאיבים לנו ולכן, עדיף למנוע את התפתחות החיידקים. אפשר למנוע זאת ע"י שתיית שתייה שהיא לא מתוקה (כמו מים) וע"י צחצוח שיניים פעמיים ביום.
    גם הגזים אינם בריאים לגוף, ראשית הם מרווים ומונעים מאיתנו לשתות מספיק ושנית הם מפריעים לחיזוק העצם.

  2. מיץ תפוזים תוסס: זהו מיץ ענבים "לכאורה", הוא לא עשוי באמת מתפוזים ולכן איננו מכיל את החומרים הבריאים שבתפוזים, אלא בעיקר סוכר. בנוסף קיימת בעיית ההגזה, שמוזכרת קודם.

  3. שתייה דיאט – אנחנו לא ממליצים לילדים לשתות שתייה מתוקה, אבל גם שתייה דיאט לא מומלצת בגלל שהמתקה מלאכותית בכמות גדולה לא בריאה לילדים.

  4. חלב אינו משקה. למרות שהוא בריא לגוף הוא נחשב למאכל.

  5. מיץ סחוט טבעי מספק לנו ויטמינים ומינרלים כמו בפרי רגיל. עדיף לאכול תפוז שלם מאשר לשתות את המיץ, זאת מכיוון שבפרי המלא יש גם סיבים.

ובמקום הראשון: המים! הם: זולים, מרווים , זמינים והכי בריאים!
 
ציוד לפעילות: אריזות של משקאות: מיץ פטל, מיץ דיאט, קולה, ספרייט, חלב, אבקת שוקו, סוכר, מיץ תפוזים טבעי, מיץ תפוזים תוסס (משחק 1)

כרטיסים ובהם 10 משימות (סדר את תלמידי הכיתה בזוגות, סדר את תלמידי הכיתה בחמישיות, סדר את הכיסאות בזוגות, סדר את הכיסאות בשלשות, בנה פסל שבו ישתתפו 7 ילדים, חלק את ילדי הכיתה לבנים ובנות, בקש מ- 5 תלמידים להרים ידיים, בקש מ- 5 תלמידים לשים ידיים על האוזניים, דאג שיהיה שקט בכיתה, בקש מ-5 תלמידים לעמוד על הכסא) (למשחק 2)

פאזל חתוך של דגל ישראל מצד אחד והתשובות לשאלות המופיעות במשחק 3, בצד השני של המגרש (למשחק 3).
 

מהלך הפעילות:

 
משחק 1 - מיון אריזות של משקאות שונים

המורה, בעזרת הילדים תחלק את אריזות המשקאות לקבוצות לפי משקאות שהוסיפו להם סוכר ומשקאות ללא תוספת סוכר.

  1. קולה / ספרייט / קינלי – משקאות המכילים סוכר וצבעי מאכל, ריח וטעם מלאכותי, חומצת מאכל.

  2. מיץ פטל - משקה מתרכיז המכיל סוכר צבעי מאכל, ריח וטעם מלאכותי / ויטמינצ'יק- רכז משקה עם סוכר צבע מאכל טבעי, ריח וטעם מלאכותי

  3. מיץ תפוזים / מיץ אשכוליות – משקה המכיל סוכר, ולעיתים גם צבעי מאכל וחומצות מאכל

  4. בירה מאלט / סיידר תפוחים (בקופסא) – נחשבים בריאים יותר.

  5. מיץ מפרי סחוט – מיץ תפוזים / מיץ לימון אם שותים אותם קרוב לזמן הסחיטה, מספקים לגוף ויטמינים. יחד עם זאת, מומלץ להעדיף לאכול את הפרי השלם, בגלל הסיבים שבו ובגלל שהויטמינים נשמרים יותר בפרי עם קליפתו.

  6. מים / סודה – משקה ללא תוספת סוכר, צבעים, ריח וטעם מלאכותי – המשקאות המומלצים ביותר.

  7. המורה תפתח דיון לגבי אילו משקאות בריאים יותר לגוף ולמה (מים, סודה, מיצים טבעיים סחוטים, בירה מאלט)   ואלו משקאות אינם בריאים לגוף (קולה, ספרייט, מיצי תרכיז- הם מכילים סוכרים בכמות גדולה וצבעי מאכל המזיקים לגוף).

הצעה: לקראת הפיקניקים ביום העצמאות, לשלוח עם הילדים איגרת להורים:

הורים יקרים,

לקראת יום העצמאות, הכינו עצמכם לפיקניקים ולמנגלים ודאגו לכך שילדיכם ואתם תשתו מספיק.

להלן כמה עובדות שלמדנו בכיתה על המים:

  1. המקור הטוב ביותר לנוזלים הוא מים.

  2. מיצים מתוקים מכילים הרבה סוכר, שעלול לפגוע בשיניים ולגרום מצד אחד להשמנה, ומצד שני לעיכוב בגדילה עקב תחושת שובע שנגרמת מהסוכרים, שמביאה להימנעות ממזונות מזינים החיוניים לגדילה.

  3. שתייה לא מספקת עלולה לגרום לעצירות, לבעיות במערכת העיכול ולהתייבשות.

 

טיפים לשתיה מספקת של ילדכם:

זכרו, הרגלי השתייה שילדכם ירכשו היום, ישרתו אותם במשך חייהם.

 

משחק 2 - אנדרלמוסיה

בוחרים 10 תלמידים מתנדבים. כל תלמיד מקבל פתק עם משימה ועליו לבצעה, אבל המשימות מנוגדות אחת לשנייה. למשל: ארגון הכיסאות בשלשות לעומת ארגון הכיסאות בזוגות. העמדה של שאר ילדי הכיתה בזוגות מול העמדתם בחמישיות וכדומה. המורה תפתח דיון בנושא שיתוף פעולה ושקיפות – אם הילדים היו מדברים אחד עם השני מראש על משימותיהם, היו רואים שאין אפשרות לבצע אותן.ניתן להרחיב את השיחה לנושא ניהול של מדינה וניגודי אינטרסים שיש לגשר ביניהם.

משחק 3 - פאזל דגל ישראל

הכיתה תחולק ל- 4 קבוצות. במקומות שונים על מגרש, יונחו חלקים של פאזל שיוצר את דגל ישראל. על כל חלק סימון שישייך אותו לאחת הקבוצות. על כל חלק של הפאזל שאלה. כל ילדי הקבוצה צריכים לרוץ לאסוף את חלקי הפאזל ולהביאם למורה עם תשובה לשאלה קבוצה שעונה נכון מקבלת חלק מהדגל עליו הייתה כתובה השאלה ובונה ביחד פאזל של הדגל. הקבוצה המנצחת היא זו שבנתה את הדגל ראשונה.

דוגמאות לשאלות:

  1. מתי התקבלה ההחלטה הסופית על דגל ישראל?

ההחלטה הסופית לגבי דגל המדינה התקבלה ב-28 באוקטובר 1948.

  1. מה היתה ההצעה הנוספת לצורתו של הדגל?

דגל עם שבעה כוכבים.

  1. מי הציע אותה את דגל שבעת הכוכבים?

בנימין זאב הרצל

  1. מתי השתמשו לראשונה בצורתו הנוכחית של הדגל?

ראשיתו של הדגל בימי העלייה הראשונה, והוא אומץ כדגלה של התנועה הציונית מיום היווסדה.

  1. על מה מתבסס הצבע הכחול שבדגל?

צבעי הדגל מבוססים על צבעי הטלית, אם כי צבעי הפסים על הטליתות משתנים מתכלת ועד שחור.

  1. מהו סמל המדינה?

מנורת שבעה קנים.

  1. מהו המנון המדינה?

התקווה

 

משחק 4 - החזיקו ידיים

הילדים מסודרים בשני טורים כשממול כל טור במרחק של כ-10 – 15 מ' ניצב דגל: מול כל קבוצה עומד דגל וכל קבוצה עומדת בטור. המורה ישרוק, הראשון בטור רץ, מקיף את הדגל, רץ חזרה אל הקבוצה, לוקח את הילד שאחריו בטור, הם רצים יד ביד, מקיפים את הדגל, חוזרים לקבוצה ולוקחים את הילד הבא. במשך כל הריצה אסור להפריד ידיים. הקבוצה שכל חבריה הקיפו את הדגל בלי לעזוב ידיים היא המנצחת. המורה תדבר על חשיבות הדגל כסמל.

משחק 5 - יחי הדגל

המורה יחלק את הקבוצה ל-2 קבוצות. כל קבוצה מקבלת זוג מגפיים וכובע רחב שוליים. בקצה השני של המגרש – דגל. עם השמע האות, הילד הראשון מכל קבוצה חובש את הכובע, נועל את המגפיים, רץ לכיוון הדגל, מסיר את הכובע, קורא "יחי הדגל", חוזר לקבוצה ומוסר את המגפיים והכובע לילד שאחריו שיוצא לעשות את אותו המסלול. הקבוצה שמסיימת ראשונה, היא המנצחת.