דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 05/01/2022

מגמות בתחום אימוני הכושר לקראת שנת 2022

דו"ח של הקולג' האמריקנית לרפואה ספורטיבית (ACSM) לשנת 2022

סקר המקוון השנתי ה-16 של המגמות מטעם הקולג' האמריקני לרפואה ספורטיבית (ACSM) פורסם לאחרונה. בסקר נכללו 43 מגמות אפשריות והוא נשלח למומחים רבים מכל רחבי העולם שדרגו את המגמות.  התקבלו תשובות מ-4546 מומחים לעומת 4377 מומחים אשתקד. בין המדינות מהן התקבלו תשובות היו: אוסטרליה, ברזיל, קנדה, סין, צרפת, גרמניה, יפן, הודו, איטליה, רוסיה, סינגפור, סרביה, בריטניה, ארה"ב ועוד רבות אחרות. הסקר הראשון נערך בשנת 2006 וחזה מגמות לשנת 2007. החוקרים כללו בסקר את 25 המגמות המובילות מהסקר של השנה הקודמת ועוד מגמות אפשריות שהם זיהו. הסקר נשלח ל- 123,615 אנשי מקצוע בתחום הכושר הגופני (לעומת 75,383 אשתקד), אלה כללו את בין היתר את המחזיקים תעודות אימון והדרכה בתוקף מטעם ACSM, מאמני כושר המחזיקים בתעודות מטעם ארגונים אחרים, מאמנים אישיים, פיזיולוגים, מנויי המגזין FIT ועובדי המגזין. הסקר פורסם גם באתר האינטרנט של המגזין ובקישורים נוספים. 60% מהמשיבים היו נשים (לעומת 63% אשתקד).המדרגים נדרשו להתייחס לכל אחת מ-43 המגמות האפשריות ולדרג אותן בסולם מ-1 (הכי פחות סביר שיהיה מגמה) עד 10. כמו כן ניתנה למשיבים על השאלונים להתייחס מילולית לכל אחת מהמגמות ולהציע מגמות לקראת הסקרים של השנים הבאות. הסקר נוצר כך שאפשר יהיה למלא אותו ב-15 דקות.  כדי להגביר את הרצון להשתתף בסקר למשיבים הוצע להשתתף בהגרלה של 10 פרסים שכללו  גישה לספרים אלקטרוניים העוסקים בתחום הכושר ותלוש שי של 100 דולר. 


הדירוג

 

  1. טכנולוגיות לבישות –שימוש באמצעים טכנולוגיים לניטור האימון – שעוני דופק, מדי צעדים, שעונים המכילים GPS ועוד.  אמצעים אלה יכולים למדוד דופק, מרחק הליכה/ריצה, זמן ישיבה, זמן שינה, הוצאה קלורית באימון ועוד. בין היצרנים הבולטים של העזרים האלה נמנים:Polar®, Fitbit®, Wyze®, Whoop®  Samsung® Jawbone®, Misfit®, Garmin®, Coros®, Apple® לפני מספר שנים הועלו ספקות בנוגע למידת הדיוק של אמצעים אלה אך נראה שרמת הדיוק שלהם הולכת ומשתפרת. היקף התעשיה הזו מוערך ב-10 ביליון דולר. בין החידושים המוצעים באביזרים אלה נמצאים מוניטורים ללחץ דם, רוויה (סטורציה) של חמצן ואק"ג. מגמה זו הייתה במקום השני בסקר לקראת 2021, במקום הראשון בסקרים של 2016, 2017 ו-2019 ובמקום השלישי בסקר לקראת 2018. 

  2. מכוני כושר ביתיים – זו הפעם הראשונה שמגמה זו מופיעה בסקר. בהשפעת מגפת הקורונה רכשו אנשים רבים בכל רחבי העולם מכשירי כושר ובנו לעצמם מעין מכוני כושר ביתיים שיכולים לכלול אופני כושר, מסילות נעות, מכשירים לפיתוח כוח ועוד.

  3. אימונים באוויר הפתוח – מגמה זו מאחדת בתוכה כל צורה של אימונים באוויר הפתוח ונראה שאלה שדרגו אותה השנה התכוונו בעיקר לאימונים אישיים וללא מדריכים שהותרו לביצוע בארצות רבות אם כי היו ארצות שבהן חלו גם הגבלות על אימונים כאלה. בסקרים הקודמים הכוונה העיקרית הייתה כנראה לאימונים אישיים עם מדריך או אימונים בקבוצות שכללו קבוצות הליכה, קבוצות רכיבה על אופניים, קבוצות ריצה וקבוצות שנפגשו לצורך אימוני כושר אחרים באוויר הפתוח. מגמה זו הגיעה למקום ה-12 בסקר לקראת 2016 במקום ה-17 בסקר לקראת 2019, במקום ה-13 בסקר לקראת 2020 ובמקום הרביעי בסקר אשתקד. גם מגמה זו מושפעת כנראה מההגבלות על השימוש במכוני כושר בתקופת מגפת הקורונה מאחר שיש אנשים החוששים להתאמן בחללים סגורים

  4. אימונים עם משקולות חופשיות – בסקרים קודמים נכללה מגמה שנקראה "אימוני כוח". וההגדרה שונתה בהמשך ל"אימונים עם משקולות חופשיות", כלומר אימוני כוח עם מוט של הרמת משקולות עליו ניתן לשים משקולות, אימונים עם משקולות יד, כדורי כוח, קטלבל וכו'. אימון זה שונה מאימוני כוח בהתנגדות משקל גוף או אימון כוח עם "מכונות כוח". בניגוד לאימונים עם "מכונות כוח", אימונים עם משקולות חופשיות דורשים קודם כל לימוד של הטכניקה הנכונה לביצוע התרגילים. מגמה זו הופיעה פעם ראשונה בסקר לקראת 2020, אז דורגה במקום הרביעי והייתה במקום השמיני בסקר לקראת 20121..

  5. אימונים להפחתת משקל גוף – הרבה תוכניות משלבות דיאטות להפחתת צריכת המזון עם אימוני כושר.  מגמה זו  הופיעה בין 20 המגמות המובילות בכל הסקרים והייתה בשיאה בסקר לקראת 2012, אז דורגה במקום הרביעי.  כנראה בשל עליית במשקל של אנשים רבים בתקופת הסגר בשל מגפת הקורונה רואים עלייה מחדש של מגמה זו.

  6. אימונים אישיים – המגמה הזו נכללה בין עשרת המגמות המובילות בכל הסקרים שנערכו החל משנת 2006. המאמנים האישיים לא רק מתכננים את האימונים בהתאם לצרכיו של המתאמנים אלא גם מציבים להם מטרות ועורכים להם מבחני כושר לבדיקת התקדמותם באימונים. המגמה הזו הייתה במקום החמישי בסקר לקראת 2020 ובמקום העשירי בסקר אשתקד.

  7. אימוני הפוגות עצימים (HIIT) – ביצוע מאמצים קצרים ועצימים שביניהם יש הפסקות. מגמה זו הייתה במקום הראשון ב-2014 ו-2018 והייתה במקום החמישי אשתקד. למרות שממשיכות להופיע אזהרות של מומחים כי שיטת אימון זו עלולה להיות מסוכנת למתאמנים רבים, המגמה הזו עדיין מאד פופולרית בכל רחבי העולם. אולי המשך הירידה של מגמה זו מושפע גם מכך שקשה להתמיד באימונים עצימים בבית, שם מעדיפים מתאמנים רבים לבצע אימונים מתונים יותר.

  8. אימונים בהתנגדות משקל גוף - מגמה זו הייתה במקום השני בסקר לקראת 2017, במקום הרביעי בסקר לקראת 2018, במקום החמישי בסקר לקראת 2019 ובמקום השביעי בסקר לקראת 2020 ובמקום השלישי אשתקד.  אנשים מבצעים תרגילי כוח ללא עזרים כבר שנים רבות ובשנים האחרונות נראה שהפופולריות של השיטות האלה היא גבוהה אולי מפני שלא נדרש ציוד כדי לבצע את התרגילים ולכן עלותם נמוכה ביותר.

  9. אימונים מקוונים (און-ליין) – המגמה הזו הופיעה לראשונה בסקר לקראת 2019 ואז היה שמה "אימונים וירטואליים מקוונים". בשמה זה היא נכנסה הישר למקום השלישי באותו הסקר. בסקר של השנה שעברה צנחה המגמה למקום ה-26 לאחר ששונה שמה ל"אימונים מקוונים". שלא במפתיע, הופיעה מגמה זו במקום הראשון בסקר אשתקד. סגירת מכוני הכושר והחוגים שהתרחשה במקומות רבים בעולם בשל המגפה חייבה את אנשי המקצוע לפתח דרכים יצירתיות כדי להתפרנס מהדרכה באמצעות אימונים מקוונים.  אימונים מקוונים מתבצעים 24/7, חלקם מוקלטים מראש וחלקם מועברים בשידור חי ומיועדים בעיקר לקבוצות.

  10. Health/Wellness Coaching - יצירת שינויים התנהגותיים הקשורים לאיכות החיים תוך שימוש בין היתר בשיטות מתחום הקואצ'ינג. בדרך כלל מדובר כאן על סוג של אימון אישי או אימון בקבוצות קטנות. המאמן בונה תכנית בהתאם לצרכים ולרצונות של המתאמן, ומציב מטרות לטווח הקצר ולטווח הארוך. אחת המטרות כאן היא לא רק שיפור הכושר אלא גם שיפור המצב הבריאותי של המתאמנים. המגמה הזו הייתה במקום ה-11 בסקר לקראת 2019 ובאותו מקום גם אשתקד.

  11. תכניות אימון לקשישים -  במכוני כושר רבים מעוניינים לפתח תכניות עבור קשישים מאחר  שתוחלת החיים עלתה ולפנסיונרים יש אפשרות להגיע לאימונים בשעות בהן אנשים צעירים נמצאים בעבודה. כמו כן יש הרבה קשישים שיש להם אמצעים כספיים המאפשרים להם לשלם עבור האימונים. המגמה הייתה במקום הרביעי בסקר לקראת 2019,  במקום השמיני בסקר לקראת 2020 ובמקום התשיעי אשתקד.

  12. Exercise is Medicine - תכליתה של מגמה זו היא שאנשים העוסקים ברפואה ימליצו על פעילות גופנית באמצעי חשוב לפיתוח הבריאות בכל הזדמנות שהם פוגשים מטופלים. המגמה מעודדת שיתוף פעולה בין מאמני כושר לאנשי רפואה כדי לתרום לבריאות האנשים בקהילה. המגמה הייתה במקום ה-6 בסקר לקראת 2020, במקום ה-10 בסקר לקראת 2019 ובמקום השביעי אשתקד.

  13. אימונים בהדרכת מאמנים מוסמכים - אנשים רבים מבינים כי כדאי להם להתאמן בהדרכת מאמנים שעברו קורסים שהכשירו אותם להיות מאמני כושר ולכן יש גופים רבים הפותחים תוכניות הכשרה למאמנים. בסקר לקראת 2019 הייתה מגמה זו במקום השישי במקום ה-10 בסקר לקראת 2020 וגם בשנה שעברה הייתה במקום ה-13. 

  14. אימונים פונקציונליים – אימונים המשלבים פיתוח כוח, שווי משקל, קואורדינציה וסבולת ומשתמשים הרבה במשטחים לא יציבים. המגמה הגיעה לשיאה בסקר של 2007 אז הייתה במקום הרביעי. בסקר לקראת 2019 היא הייתה במקום התשיעי, ב-2020 הייתה במקום ה-12 אשתקד וגם בשנה שעברה הייתה במקום ה-14.

  15. יוגה – היוגה הייתה במקום השביעי בסקרים לקראת 2018 ו-2019 ובמקום ה-14 לקראת 2020 וגם בשנה שעברה הייתה במקום ה-15. יוגה מופיעה בצורות שונות ומשונות כמו: Power Yoga, Yogilates, רוקט יוגה, יוגה בחדרים בהם יש טמפרטורה גבוהה ועוד. יש הרבה חומרי הדרכה נגישים על יוגה כמו סרטונים, מאמרים וספרים.

  16. שימוש ביישומוני כושר (אפליקציות) – יישומוני כושר  מותאמים בעיקר לטלפונים אך גם לאמצעים אחרים כמו איי פד.  המגמה הזו שצנחה למקום ה-25 בסקר לקראת 2020 שבה ועלתה כנראה בהשפעת מגפת הקורונה וההשלכות שלה על תחום אימוני הכושר. חלק מהיישומונים יכולים לתת משוב על התקדמות המתאמנים. בין היישומונים המובילים מונים עורכי הסקר את FitOn, Adidas Training, Map My Fitness, Sworkit, Daily Workout Fitness Trainer, Aaptiv, 8fit, Fitify, Asana Rebel, Jefit, Pacer, MyFitnessPal, and Nike Training Club

  17. אימונים אישיים מקוונים - הגדרת המגמה לצורך סקר זה היא שילוב של תרגילים עם טכנולוגיות המאפשרות אימונים המתאימות לצרכי המתאמנים, סדר היום שלהם והעדפותיהם.   כל משתתף יכול לבחור את רמת הקושי ואת הקבוצה הוירטואלית אליה הוא משתייך ואימונים כאלה מהווים לעיתים קרובות כמעין מבוא לאימונים מקוונים המתבצעים בשידור חי. גם מגמה זו שלא ברורים בדיוק ההבדלים בינה ובין המגמה שבמקום התשיעי בסקר זה (הן היו מגמה אחת והופרדו לשתיים). עורכי הסקר מציינים כי מגמה זו מתייחסת יותר לאימונים אישיים בעוד המגמה שבמקום התשיעי מתייחסת יותר לאימונים בקבוצות. צברה פופולריות בתקופת הסגר בשל מגפת הקורונה.

  18. הענקת רישיונות בתחום האימון הגופני - כפי שאנשים לא יכולים לכנות עצמם בתואר "רופא", "אחות", או "פיזיותרפיסט" אם אין להם תעודת הסמכה לכך המוכרת על ידי משרד הבריאות, כך נעשה ניסיון במקומות שונים להוציא רישיון מטעם המדינה לעיסוק בהדרכה בתחום האימון הגופני. מגמה זו הייתה במקום ה-18 בסקר לקראת 2019, במקום ה-15 בסקר לקראת 2020 ובמקום ה-19 בסקר אשתקד.

  19. Lifestyle medicine – מגמה זו הופיעה לראשונה בשם הזה בסקר לקראת 2020 אז הייתה במקום ה-16 והייתה במקום ה-18 אשתקד. מטרתה לחנך את בני המשפחה לאורח חיים בריא. המגמה כוללת בין היתר: הימנעות מעישון, תזונה בריאה, פעילות גופנית בריאותית והפחתת צריכת אלכוהול.

  20. אימונים בקבוצות -  המגמה הזו הייתה במקום השני בסקרים לקראת 2018 ו-2019, במקום השלישי בסקר לקראת 2020 ובמקום ה-17 אשתקד, וברור שנפגעה ממגפת הקורונה. מדובר בכל שיטות האימון בהן מתבצע אימון בקבוצות של יותר מ-5 אנשים. המגמה כוללת אימונים בשיטות שונות של ריקוד, רכיבה על אופני כושר בקבוצות, אימונים עם מדרגות כושר ולמעשה כל שיטת אימון  בה מבצעים אנשים אימון  זהה ביחד בהובלת מדריך.


מגמות שיצאו מ-20 המקומות הראשונים בסקר לקראת 2022 או כאלה שהיו בין 20 הראשונות בסקרים מוקדמים יותר

  • מדידת התקדמות באימונים – מאחר שיש כיום אמצעים טכנולוגיים רבים למעקב אחרי התקדמות המתאמנים באימונים, יש מקומות העושים שימוש בטכנולוגיות האלה כדי לבצע למתאמנים מעקב אחרי התקדמותם באימונים. מגמה זו הייתה במקום ה-16 בסקר לקראת 2019, במקום ה-19 בסקר  לקראת 2020 ובמקום ה-20 אשתקד.

  • אימון מחזורי –באימון המחזורי מבצעים סדרה של כ-10 תרגילים שונים באופן מחזורי. כל תרגיל מבוצע מספר קבוע מראש של פעמים או  למשך זמן קצוב. אחרי השלמת המחזור ניתן להתחיל במחזור נוסף. מגמה זו הפכה לפופולרית בעולם האימון החל משנות החמישים של המאה הקודמת.  עשויה להיות חפיפה מסויית בין מגמה זו לבין המגמה הנמצאת במקום השביעי בסקר הנוכחי (HIIT) במידה שהתרגילים מבוצעים בעצימות גבוהה, אך ניתן לבצע אימונים מחזוריים גם בעצימות נמוכה.

  • תכניות לשיפור הכושר במקומות העבודה – מגמה זו הייתה במקום ה-15 בסקר לקראת 2019 ובמקום ה-18 בסקר לקראת 2020. חלק מהתוכניות מאפשרות לעובדים להתאמן בשעות העבודה במקום העבודה עצמו ובמקרים אחרים נוצרים שיתופי פעולה בין מקמות עבודה לבין מועדוני כושר בסביבה. הרעיון  שבבסיסן של התוכניות הוא שיש קשר בין כושר גופני לבין פריון העבודה. בשל ההגבלות שחלו על מקומות העבודה וסגירת חלק מהם עקב המגפה סביר שגם מגמה זו נפגעה.

  • תוכניות אימון לילדים -  השמנת ילדים ואולי גם ירידת בכושר הגופני שלהם ללא קשר להשמנה ממשיכות להיות בעיות שיש להן השלכות בריאותית הולכות ומחריפות. למרבה הצער, המגמה של קיום תוכניות מיוחדות לילדים הסובלים מהשמנה הלכה ונעלמה ויצאה מן המגמות המובילות בסקרים הקודמים. אחד האתגרים של מועדוני הכושר והבריאות הוא למצוא את הדרכים כיצד לפתח תוכניות אימון לילדים ובני נוער, תוכניות  שגם ישתלמו למועדונים מבחינה כלכלית. תוכניות אימון לילדים הייתה המגמה המובילה בסקר לקראת 2007 אך מאז ירדה בפופולריות שלה וצנחה למקום ה-28 בסקר לקראת 2021. נראה שמבוגרים רבים מצאו את הדרכים להתאים עצמם לסיטואציה של סגירת מכוני הכושר והחוגים על ידי רכישת ציוד אימון לבית וקיום אימונים מקוונים אך ילדים רבים נשארו ללא מסגרת לאימונים ומאחר שכנראה צומצמה גם האפשרות שלהם למשחקים ופעילויות גופניות לא מאורגנות מחוץ לבית חלה כנראה ירידה גדולה במידת הפעילות הגופנית של הילדים.

מקור


Thompson, Walter R. Ph.D., FACSM Worldwide Survey of Fitness Trends for 2022, ACSM's Health & Fitness Journal: 1/2 2022 - Volume 26 - Issue 1 - p 11-20 doi: 10.1249/FIT.0000000000000732


תקציר סקר המגמות לקראת 2021

תקציר סקר המגמות לקראת 2020

תקציר סקר המגמות לקראת 2019

תקציר סקר המגמות לקראת 2018

תקציר סקר המגמות לקראת 2017

תקציר סקר המגמות לקראת 2016

תקציר סקר המגמות לקראת 2015

תקציר סקר המגמות לקראת 2014

תקציר סקר המגמות לקראת 2013


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.