דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

נילי קנופ-שטיינברג | רפואת ספורט | 27/12/2015

מאפיינים מורפולוגיים של רקדניות צעירות בעלות עקמת

ד"ר נילי שטינברג1, פרופ' ישראל הרשקוביץ2, ד"ר סמדר פלג3, ד"ר גלי דר4, ד"ר יוסף משהראוי5, גב' אביבה זאב1 וד"ר יצחק זיו-נר6

1. מכללת וינגייט לחינוך גופני ומדעי הספורט, מכון וינגייט. 2. המחלקה לאנטומיה ואנתרופולוגיה, בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל-אביב. 3. המחלקה לפיזיותרפיה, המכללה האקדמית צפת. 4. המחלקה לפיזיותרפיה, אוניברסיטת חיפה. 5. המחלקה לפיזיותרפיה, ביה"ס למקצועות הבריאות, אוניברסיטת תל-אביב. 6. המחלקה לשיקום אורתופדי, מרכז רפואי ע"ש שיבא, תל השומר.

עקמת הינה ליקויי אנטומי נפוץ בקרב ילדות צעירות העוסקות בספורט בכלל ובקרב נערות העוסקות בריקוד בפרט. קיימת מחלוקת בספרות המקצועית לגבי השפעת תהליכי גדילה והתפתחות של הרקדנית הצעירה על הופעת העקמת והחמרתה וכן, נשאלת השאלה האם העיסוק בריקוד, המערב בתוכו תרגילים חוזרים ונשנים בעלי עומס גבוה על מבנה השלד-שריר, עלול לגרום לליקויים מבניים נוספים ולהתפתחות פציעות בגופה של הרקדנית הצעירה.

מטרות המחקר הנוכחי היו לבחון את מידת הקשר בין עקמת למאפיינים גופניים-סביבתיים של הרקדנית כגון מספר שנות אימון בריקוד, מבנה גופה הספציפי של הרקדנית, ליקויים אנטומיים מבניים ופציעות שלד-שריר. כמו כן, נעשה ניסיון במחקר למצוא את המאפיינים המבדילים בין רקדניות עם עקמת ורקדניות ללא עקמת.

במחקר רוחבי זה, 1,288 רקדניות צעירות בנות 8 עד 16 שנים עברו בדיקת סקר מקיפה (Screening). בדיקה זו כללה שאלון לגבי עומס ריקוד לכל רקדנית (כגון מספר שעות ריקוד בשבוע ומספר השנים בהם היא עוסקת בריקוד), נבדקו מאפיינים מורפולוגיים כגון גובה ומשקל (מהם חושב מדד BMI), נבדקו ליקויים אנטומיים (כגון Knee valgus/knee varum, Hallux Valgus, foot planus/foot cavus וכו') וכן פציעות עכשוויות. כל רקדנית שדיווחה על כאב או פציעה עברה בדיקה קלינית מקיפה על ידי רופא אורתופד מומחה לזיהוי הפציעה הספציפית ממנה היא סובלת. בנוסף לכך, כל הרקדניות עברו בדיקה קלינית לזיהוי עקמת. הבדיקה כללה את Adam Forward-bend Test (איורA1)  וכן את Maggee's Skyline View test (איור B1).

טסטים לעקמת

 

 

 

 

 

 

 

איור 1:

A- מבחן Adam Forward-bend Test -  ,  B ,Maggee's Skyline View test לאבחון עקמת

התוצאות הראו כי כ-307 רקדניות (23.8%) אובחנו כבעלות עקמת. רקדניות עם עקמת ורקדניות ללא עקמת דיווחו על מספר שעות אימונים זהה והן נמצאו כבעלות אותו מבנה גוף. רקדניות בעלות עקמת הדגימו שכיחות גבוהה יותר של ליקויים אנטומיים מסוג Genu varum ו-Hallus valgus. פציעות גב (בעיקר Low back pain) נמצאו נפוצות יותר בקרב רקדניות עם עקמת בהשוואה לרקדניות ללא עקמת.

ליקויים אנטומיים נוספים של רקדנית עם עקמת

  1. Genu Varum
  2.  Genu-recurvatum
  3. Splay foot
  4. Hallux Valgus

מסקנות המחקר היו כי בדיקות סקר מקיפות לאיתור עקמת בקרב רקדניות צעירות מומלצות מאד לפני כניסתן של הרקדניות לבתי ספר מתקדמים לריקוד הכוללים מספר רב של שעות אימון ועומס גדול על מערכת שריר-שלד של הרקדנית. בנוסף לכך, על הרקדנית להיות מודעת לכך כי יתכן שיש קשר בין היותה בעלת עקמת לבין עלייה בסיכון להופעת ליקויים אנטומיים נוספים ולבין עלייה בשכיחות הופעת כאבי גב בקרב רקדניות בעלות עקמת. על הרקדניות למצוא צוות מקצועי-רפואי שיבין בליקוי אנטומי זה (העקמת) וידע להמליץ לה על תרגילי חיזוק, מתיחה ושיקום הולמים (ראה לדוגמא איור מספר 3).


איור 3:

איור 3

 
דוגמאות לתרגילים א-סימטריים המתאימים לרקדניות בעלות עקמת לפרטים נוספים ולמקורות, ניתן לפנות למאמר:

Steinberg N; Hershkovitz I; Peleg S; Dar G; Masharawi Y; Zeev A; Siev-Ner I. (2012). Morphological characteristics of the young scoliotic dancer. Physical Therapy in Sport; 14(4):213-220.


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.

מאמרים רלוונטים נוספים

צריכת סידן נמוכה במזון קשורה להשמנה

20/10/2011

קרא עוד

מציאות מדומה בשיקום אחרי אירוע מוחי

18/05/2014

קרא עוד

מורים לחינוך גופני ו"אופק חדש"

13/11/2015

קרא עוד

שכיחות פציעות רגליים והגורמים הקשורים להן בקרב חיילי חי"ר בקורס מכי"ם

19/12/2019

קרא עוד

אימוני שיווי משקל בעזרת ישומון

18/12/2015

קרא עוד

השמנה בקרב ערבים ויהודים בישראל

20/10/2011

מטרת המחקר הייתה לבדוק את שיעורי הימצאות השמנת היתר בקרב יהודים וערבים בישראל, הידע, הרגלי החיים, וכ

קרא עוד