דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 11/02/2024

מגמות הישגים בפארקראן בסקוטלנד בין 2009 ל-2019

(בתמונה: רצים בארוע פארקראן בפארק פולוק בעיר גלזגו שבסקוטלנד)

 

תקציר מאמר שהתפרסם ב:
International Journal of Environmental Research and Public Health

רקע


בערים רבות בעולם מתקיימים מרוצים שנתיים רבי משתתפים בהם מושקע כסף רב אבל לא נמצא עדיין קשר בין קיום אירועים כאלה  למדדים של פעילות גופנית בכל האוכלוסייה בערים בהם מתקיימים האירועים.
פארקראן (parkrun) הוא אירוע ריצה המציג גישה אחרת. הוא מתקיים מדי סוף שבוע בפארקים רבים ברחבי העולם. מרחק הריצה הוא 5 ק"מ (ולעיתים יש גם מקצים למרחקים קצרים יותר עבור ילדים). ההשתתפות באירועים היא חינמית, ולא מחולקים פרסים כלשהם למשתתפים בהם. הדגש הוא על מסלול נוחים לריצה בהם נמדד בצורה מדויקת מרחק הריצה, נמדד זמן הריצה ותוצאות הריצה של כל המשתתפים מתפרסמות באינטרנט. האירוע הראשון נערך בלונדון בשנת 2004 ובסקוטלנד נערך האירוע הראשון  בדצמבר 2008. 
מחברי המאמר ניתחו את כל תוצאות ריצות הפארקראן שהתקיימו בסקוטלנד עד סוף שנת 2019. לאורך התקופה התקיימו אירועים ב-56 אתרים שונים בסקוטלנד. מספר המשתתפים הממוצע באירוע נע בין 26.2 ל-418.7 באתרים השונים. בסך הכל נערכו 10,012 אירועים כאלה לאורך התקופה  ומספר האירועים בפארקים השונים נע בין שלושה בלבד ל-567.


הנתונים שאספו החוקרים על המירוצים והמשתתפים בהם:


תאריך השתתפות ראשונה של הרץ באירוע בפארקראן כלשהו
מספר אירועי פארקראן שהשלים הרץ
מין
גיל
זמן הנסיעה אל אירוע הפארקראן הסמוך ביותר – מדד זה שימש כדי לבחון עד כמה האזור בו נערך האירוע הוא מבודד מאירועים אחרים. החקרים אספו נתונים על מצב התנועה בין 8 ל-9 בבוקר שבת. מרוצי פארקראן בסקוטלנד מוזנקים כולם בשבת ב-9:30 בבוקר.


ההפרש בין הנקודה הנמוכה והגבוהה במסלול (Elevation gain) – החוקרים מצאו כי רוב המרוצים התחילו והסתיימו בנקודות סמוכות ולא נכללו בהם עליות רבות. ההפרש הממוצע בין הנקודה הנמוכה והגבוהה במסלולים היה 43 מטר והטווח 114-0 מטר


אופי משטח המרוץ (קשה, רך או שילוב של שניהם) – על משטחים קשים כמו אספלט ובטון קל  יותר לרוץ מאשר על משטחים יותר רכים  כמו שבילי עפר, דרכים חוליות ומשטחי עשב ודשא. הסיבה לכך היא שזמן המגע של כף הרגל עם המשטח הוא קצר יותר במשטחים הקשים. בניתוח הנתונים החוקרים נתנו 2 נקודות למשטח שכולו קשה, נקודה אחת למשטח שחלקו קשה וחלקו רך ואפס נקודות למשטחים שהיו רכים כולם.


מדד AGPS - Age Graded Performance Scores – כדי לבחון את איכות ההישגים החוקרים השתמשו במדד זה הבוחן את טיב ההישג יחסית להישג הטוב ביותר בעולם באותה קבוצת גיל ובאותו המין. יש "מחשבונים" שפותחו לצורך זה.  לדוגמה, הישג של 25:00 דקות בריצת 5 ק"מ מקבל ניקוד של 50.65% לגבר בן 30, ניקוד 57.73 לאישה בת 30, ניקוד 53.46 לגבר בן 40, ניקוד 60.06 לאישה בת 40, ניקוד 62.81 לגבר בן 60 וניקוד 76.73 לאישה בת 60.


בסך הכל נותחו 1,572,104 הישגים שנקבעו על ידי 167,440 רצים שונים. 695,127 הישגים נקבעו על ידי נשים ו- 915,668 על ידי גברים. 


תוצאות


* הממצא העיקרי היה שה-AGPS ירד עם השנים מ-2009 ועד 2019 והדבר נגרם מכך שהמשתתפים בפארקראן בפעם הראשונה בשנים מאוחרות היו בממוצע בעלי הישגים פחות טובים. החוקרים מעודדים מממצא זה מאחר שלדעתם הוא לא מעיד על ירידת רמת הכושר אלא על הצטרפות אנשים בעלי כושר נמוך יותר למעגל המשתתפים. תופעה זו ידועה גם ממרוצים למרחקים אחרים. במרוצים רבים חלה עליה במספר הרצים לאורך השנים וזו נגרמה בעיקר מהצטרפות רצים באיכות נמוכה יותר. לדוגמה, את חצי מרתון עמק המעיינות בישראל סיימו בשנת 1996 רק 172 רצים וזמנם החציוני היה 1:33:56 שעות. רק 7.0% מהם סיימו את המרוץ ביותר משעתיים. בשנת 2013 סיימו את המרוץ 3098 רצים, הזמן החציוני היה 1:53:56 ושיעור הרצים שסיימו ביותר משעתיים עלה ל-36.8%.


* ממצא נוסף של המחקר היה שההישג בפארקראן נוטה להשתפר עם הזמן, מה שמרמז על כך שמשתתפים שהחלו להשתתף כאשר כושרם הגופני היה נמוך יחסית, שיפרו אותו בהמשך. כמו כן נמצא כי נשים (שבממוצע הישגיהן נמוכים יותר משל גברים) נוטות לשפר יותר את הישגיהן ככל שהן משתתפות ביותר אירועי פארקראן.


* כמו כן נמצא כי שיעור המצטרפים החדשים גבוה יותר אצל נשים אך רק בקבוצות הגיל הצעירות יותר. ככל שעולה גיל המשתתפים כך עולה אחוז הגברים. השתתפות גבוהה יחסית של נשים  צעירות (בקבוצות הגיל 20 עד 45) כאלה שיש להן בדרך כלל ילדים צעירים, היא אולי תוצאה מכך שבחלק מהמקרים לפחות הילדים רצים לצד אימותיהם ובמקרים אחרים האימהות רצות כשהן דוחפות עגלות תינוקות. שיעור הנשים עולה על שיעור הגברים רק באזורים מבודדים יותר. כמו כן נמצא כי באזורים המבודדים הזמנים של הרצים נוטים להיות איטיים יותר. לדעת החוקרים, המרוצים באזורים המבודדים הם "קהילתיים יותר", מגיעים אליהם פחות רצים בכירים ולכן אולי נשים מרגישות נוח יותר לקחת בהם חלק, אפילו כשהן עוברות את המסלול בהליכה וללא ריצה כלל. החוקרים משערים כי שיעור ההשתתפות הנמוך של הנשים בקבוצות הגיל המבוגרות נובע מכך שהן חונכו בתקופות בהן לא הומלץ לנשים לעסוק בריצה ואילו הנשים הצעירות יותר גדלו בתקופות בהן ריצה לנשים נעשתה פעילות לגיטימית.


* במשטחים "מהירים יותר" נמצא אחוז גבוה ייתר של ההשתתפות גברים. לדעת החוקרים הדבר מרמז כל כך שכאשר יש בסביבה מספר פארקים בסמיכות גבוהה בהם מתקיימים במקביל אירועי פארקראן, גברים יעדיפו להשתתף באלה בהם המסלולים "מהירים יותר" בעוד לנשים עובדה זו חשובה פחות.


* ממצא מעניין היה כי גיל המשתתפים בפארקראן נוטה לעלות אך גיל המצטרפים החדשים נוטה לרדת. החוקרים מסבירים כי זה נובע במידה רבה מכך שבחלק מאירועי הפארקראן החלו לערוך גם מקצים לילדים מתחת לגיל 14, למרחק 2 ק"מ.  מספר המשתתפים כולל את הילדים אך הם לא נכללים בסטטיסטיקות של מסיימי ריצות ה-5 ק"מ.


* החוקרים מציינים כי נשמעה ביקורת על  פרסום התוצאות באירועי פארקראן בכך שהם מביאים את התוצאות לפי סדר ההגעה בעוד שהמדובר במרוצים לא תחרותיים וכמן כן מציינים השגת שיאי מסלול, שיאי פארקראן ארציים ועולמיים וכדומה. לדעת החוקרים אין בכך רע כי  לדעתם זה נותן לפחות לחלק מהמשתתפים מוטיבציה להשתפר אבל הם מציעים להוסיף לרשימות קטגוריות נוספות כמו שיאים אישיים של כל המשתתפים, אחוזי שיפור וכדומה, כדי לציין את ההתקדמות גם של המשתתפים ברמות הנמוכות יותר.
בניגוד לאירועי ריצה למרחקים ארוכים יותר כמו 10 ק"מ, חצי מרתון ומרתון, בריצות למרחק 5 ק"מ אפשר ואפילו מומלץ להשתתף הרבה פעמים בשנה (מחקר אחר דיווח על כך כי ממוצע ההשתתפויות בפארקראן עומד על 12.2 פעמים בשנה) ולדעת החוקרים יכולה להיות לפארקראן השפעה טובה יותר על הכושר הגופני של כלל האוכלוסייה מאשר למרוצים ארוכים יותר, מה גם שהסיכונים לפציעות עולים ככל שעולה מרחק הריצה.

מקור:


Gilburn, A.S. New Parkrunners Are Slower and the Attendance Gender Gap Narrowing Making Parkrun More Inclusive. Int. J. Environ. Res. Public Health 2023, 20, 3602. https://doi.org/10.3390/ ijerph20043602


יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.