דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 06/08/2023

קשרים בין שינויים בתשתיות בשכונה לפעילות גופנית של ילדים

(בתמונה: אדם מבצע פעילות גופנית ליד כביש שעבר שדרוג כולל סימון שביל אופניים)

תקציר מחקר שנערך ב-4 ערים בניו גרזי, ארה"ב

שיטת המחקר


The New Jersey Child Health Study (NJCHS) הוא מחקר אורך הבודק השפעת תזונה ופעילות גופנית על המשקל וגורמים אחרים של ילדים ובני נוער. הוא מתבצע ב-4 ערים המתאפיינות בתושבים מרמת הכנסה נמוכה: Camden, New Brunswick, Newark, Trenton. המחקר מביא תוצאות שהתקבלו בשתי קבוצות ילדים ובני נוער (גיל 3 עד 15) שנדגמו אקראית, אחת בשנת 2009 והאחרת ב-2017. פרטים על הפעילות הגופנית של הילדים התקבלו מראיונות טלפוניים עם אחד ההורים או מבוגר אחר במשפחה, במקרה שהילד התגורר אצל בני משפה אחרים (סבים, דודים וכו'). במידה שבמשפחה היו מספר ילדים נבחר באופן אקראי אחד הילדים במשפחה לצורך קבלת הפרטים על הפעילות הגופנית שלו. במקביל, אספו החוקרים נתונים על שינויים בשכונות שכללו שינויים בכבישים, במדרכות, בשבילי אופניים, בפארקים, במגרשי משחקים וכו'. לגבי כל ילד חושבו השינויים בתשתיות בשכונה היכולים להשפיע על מידת הפעילות הגופנית במשך שנה וחצי אחרי הראיון הראשון. הבדיקה הראשונה כונתה T1  ובדיקת המעקב כונתה T2.
המדגם כלל 229 בנות ו-238 בנים. 36% היו היספאנים, 48% היו "שחורים לא היספאנים" ו-16% היו "לבנים לא היספאנים" או אחרים. הגיל הממוצע היה 9.7 שנים.

תוצאות

בממוצע עמדו הילדים בהמלצה הבין לאומיות לפעילות גופנית אירובית, 3.8 ימים בשבוע (ההמלצה היא לבצע בכל יום לפחות 60 דקות של פעילות גופנית אירובית מתונה עד נמרצת). נתון זה לא השתנה במהלך תקופת המעקב. 
טבלה מספר 1 מביאה ממוצעים של תשתיות והשינויים בהן בתקופת המעקב, ברדיוס של מייל אחד מביתו של כל ילד.
  

 

ממוצע

סטיית תקן

מספר פארקים ב-T1

10.3

5.3

שינויים במספר פארקים בין T1 ל-T2

0.1

0.6

שדרוג פארקים קיימים

1.9

3.0

שדרוג מרכזים לביצוע פעילות גופנית

0.2

0.8

שדרוג שבילי אופניים

0.4

1.5

שדרוג קומפלקסים של כבישים (עשויים לכלול גם שדרוג המדרכות ושבילי האופניים)

9.4

11.0

שדרוג מדרכות

1.0

1.1

 

מאחר שנמצא מתאם גבוה יחסית (r=0.70) בין שדרוג הכבישים ושדרוג המדרכות וגם מתאם גבוה יחסית בין שדרוג הכבישים ושדרוג שבילי האופניים (r=0.61) החליטו החוקרים לייצר משתנה מאוחד הכולל את מספר השדרוגים בכל  שלושת הגרומים, מחולק ב-3. גורם זה, שהחוקרים כינו אותו "שדרוגים הקשורים לכבישים" היה היחיד שנמצא קשור לעליה במספר הימים בהם עמדו הילדים בהמלצות לפעילות גופנית. ניתוח משנה של הנתונים מצא כי גורם זה השפיע על העלייה בפעילות גופנית בכל טווח הגילים שנבדק ואצל שני המינים. לעומת זאת, לא נמצא קשר בין הגורמים הסביבתיים האחרים  כמו מספר הפארקים והשדרוג שלהם לבין הפעילות הגופנית.  עם זאת חשוב לציין כי מספר השינויים בגורמים אלה היה קטן וזאת אולי הסיבה העיקרית לכך שלא נמצא קשר ביניהם לבין הפעילות הגופנית. החוקרים מציינים כי מחקר אחר, שבוצע בסן פרנציסקו, מצא שהפעילות הגופנית של ילדים ומבוגרים בפארקים שעברו שדרוג נרחב עלתה יחסית לזו שבוצעה בפארקים בהם לא בוצעו שינויים נרחבים. במחקר הנוכחי השדרוגים בפארקים לא היו גדולים ואופיינו במעשים כמו חידוש משטחי מגרשי אספלט וכיוצא באלה.


מקור:


Acciai, F., DeWeese, R.S., Lloyd, K. et al. The relationship between changes in neighborhood physical environment and changes in physical activity among children: a prospective cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act 20, 82 (2023). https://doi.org/10.1186/s12966-023-01478-2

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.